Разширени вени – лекуване с кинезитерапия

kinesitherapy

От разширени вени обикновено страдат хора, чиито работи са обвързани с по-продължително стоене в изправено положение – такива са продавачи, бармани, фризьори, аптекари и други.

През времето на бременност също могат да се получат разширените вени – заради статичното обременяване. Какво точно са реално?

Вените са кръвоносни съдове, отвеждащи кръвта от капилярите отново до сърцето. Влошават се предимно венозните съдове по краката. Често по вътрешната част на бедрата и подбедрицата. Разширени вени се казват още и варици.

При недостатъчност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, образува се застой на вените – те се преизпълват, втърдяват се, усеща се отоци, тежест, умора около глезените и колената и болка и неудобство при вървене.

Както с конвенционална медицина е възможно да си помогнем и с кинезитерапия.

Тя е лекуване с движение. Тя цели :

-общо тонизиране на тялото
-нормализиране на общото кръвообращение
-ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на задържането във вените
-протекция на венозните стени от прекалено разтягане и загуба на еластичност
-премахване на тромбоемболични усложнения и поява на процес на възпаление
-намаляване на болковите симптоми и нормализиране на способността на долните крайници

Удачно за страдащите от разширени вени е да упражняват джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Не препоръчителни са: тренировка с тежести, застояване в изправено положение, статични усилия със задържане на дишането.

Кинезитерапията включва дейности, като започват от малки към по-големите стави. 1-во тренираме по-малките стави.

Примерно тренировка със завъртане на глезените, точно след това преминаваме към по-големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нагоре и се прибира обратно.

Правят се и общоразвиващи упражнения – за цялото тяло.

Упражненията е нужно да се извършват от най-различни начални положения.

Ще трябва да се сменя и височината , на която е сложен другия крак – извършва се упражнението с поставени една или две възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се върши същото упражнение без тях.

За стандартната профилактика на разширени вени се препоръчва сутрин преди да станете от леглото да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се задържат дълго време, защото точно това ще доведе до отслабване тонуса на мускулната маса на долни крайници.

Необходимо е да избягаме от мързеливия начин на живот.Трябва да бъдем по-активни – да не се застояваме дълго пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е незаменима и доставя много повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

За да разберете още:  лечебен масаж софия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *